sobota, 25. september 2010

EVROPSKI DAN JEZIKOV

Od leta 2001 v Evropi 26. septembra praznujemo DAN JEZIKOV. Na svetu ljudje govorimo preko 6000 jezikov in prav za vsakim stoji bogata kultura, zelo različna od drugih. In prav zato z dnem, ki je posvečen tej raznolikosti narodov, poudarjamo pomembnost vsakega jezika, naj ga govori še tako malo ljudi.

V dejavnosti, v katerih sodeluje že okoli 45 držav, se je vključila tudi naša šola. Prve in druge razrede je obiskala Kati, vzgojiteljica s Finske, ki je že nekaj časa v Sloveniji. Najprej smo si pogledali najbolj znano finsko risanko MUUMIN.

In čeprav nam je šla finščina kar težko v ušesa (nekako zatikala se je ...), smo kmalu ujeli zgodbo in začeli uživati v njej.

Z mumini smo v milnih mehurčkih poleteli preko Finske ... čez gore, prostrane iglaste gozdove ... čez jezera in ocean ... in bilo je prelepo.

Poslušali smo pravljico o babici Zimi, ki je hotela zmrzniti zajčka.

Ampak ta se ji ni pustil in reva se je na koncu bridko jokala ... in s svojimi solzami stopila ves sneg in uničila zimo ... (zelo poučno!).

Skozi daljnogled smo si pogledali tudi znamenitosti Finske.

Le za kaj se uporablja tale ladja? Takoj smo vedeli :)

Preživeli smo zabavno dopoldne. In v naših glavicah so spet nova spoznanja ... spoznanja, da so tuje dežele in tuji jeziki polni drugačnih, nenavadnih reči in zvokov ... da so zanimivi, a da imamo našo slovenščino radi nadvse.

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

We are very glad that you all can speak English with us. We would like to learn some Slovenian words this year.
Love,
The Stars, Maine USA

ISKRICE pravi ...

About our English - we're just starting to learn ... so we'll both have some interesting job to do.

What shall we start with? We can concentrate on 4 seasons ... Every one of them hides lots of beautiful and fun stuff ... What if every group pick 5 words connected to one season and then we translate them, illustrate them and put them on the classroom wall? We'd have then 10 words to learn about every season ... and at the end of the school year we'd have 40 of them ... Well, just an idea ...

LOVE to the Stars!

The Stars, Maine, USA pravi ...

Dear Sparkles,
This is a very good idea! You are so lucky that your teacher can speak both Slovenian and English. We are so glad that you are our friends!
Love,
The Stars

ISKRICE pravi ...

And we're happy to have you :) We're looking forward to working with you again so much!